CIK-FIA Academy Trophy 2017: Επιστολών συνέχεια…


 

header-epistolon-synexeiaΗ επιλογή του αθλητή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο CIK-FIA Academy Trophy 2017 έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις.

Με μία ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ο.Μ.Α.Ε., Δημήτρης Μιχελακάκης, τοποθετήθηκε για την παρέμβαση της ΕΛΠΑ στην επιλογή του αθλητή Κωνσταντίνου Κομνηνού για να συμμετάσχει στο CIK-FIA Academy Trophy 2017 .

Η Ομοσπονδία μας αντιμετώπισε αδιανόητη παρέμβαση από την ΕΛΠΑ αναφορικά  με τον επιλεγμένο από την Επιτροπή Karting και την Επιτροπή Αγώνων (ΕΠ.Α.) αθλητή Κωνσταντίνο Κομνηνό, για να συμμετάσχει στο CIK-FIA Academy Trophy 2017, προτείνοντας άλλον αθλητή.

Η επιλογή του αθλητή σε αυτές τις περιπτώσεις, ανήκει σε αυτούς που φρόντισαν, ανέπτυξαν, διοργάνωσαν,  ασφάλισαν το ελληνικό Karting και επιμόρφωσαν στελέχη. Βασικό στοιχείο της επιλογής του Κωνσταντίνου Κομνηνού, ήταν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά μιας τέτοιας διεθνούς διοργάνωσης σε σχέση με την ηλικία και την κατηγορία του αθλητή κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς συμμετοχής του (Mini-Junior).

Η ΕΛΠΑ και το “στέλεχος” της μπορεί να έλαμψαν διά της απουσίας τους από τα πρόσφατα τεκταινόμενα του ελληνικού Karting, παρόλα αυτά δε δίστασαν να εκμεταλλευθούν τα τυπικά πλέον προνόμια που εξακολουθούν να “απολαμβάνουν” από τη FIA, φέρνοντας εμπόδιο σε αυτή την επιλογή με αντιπαιδαγωγικό και αντιδεοντολογικό τρόπο. Παρόλα αυτά, η ΟΜΑΕ εμμένει στην επιλογή του Κωνσταντίνου Κομνηνού, ως εκπροσώπου της χώρας μας στο CIK-FIA Academy Trophy 2017 και δηλώνει πως δε θα αποδεχθεί ή υποστηρίξει καμιά άλλη υποψηφιότητα, εφαρμόζοντας τον Αθλητικό Νόμο και τηρώντας το καταστατικό και τις αποφάσεις των οργάνων της.

Η ΟΜΑΕ, συνηθισμένη από τις πρακτικές της ΕΛΠΑ και των “στελεχών” της, δεν εκπλήσσεται, ωστόσο, από τους συντελεστές της ανάπτυξης του ελληνικού Karting, που είναι οι αθλητές, οι γονείς και οι προετοιμαστές, διατηρεί πραγματικές ελπίδες και έχει υψηλές απαιτήσεις, οι οποίες ξεπερνούν τις όποιες ευκαιριακές επιλογές. Με βάση αυτό ακριβώς το σκεπτικό, καμαρώνει για την αξιοπρεπέστατη στάση που διατηρεί σε αυτό το σημαντικό θέμα, η οικογένεια του νεαρού Κωνσταντίνου Κομνηνού και την ευχαριστεί θερμά για αυτό!

Δημήτρης Μιχελακάκης – Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος

Επιτροπή Αγώνων

Επιτροπή Karting

Η κυρία Κορίνα Φατούρου, με δική της επιστολή, απαντά στον πρόεδρο της Ο.Μ.Α.Ε., παραθέτοντας παράλληλα και το ιστορικό της εν λόγω παρέμβασης, αλλά και τον πίνακα αξιολόγησης αθλητών για το CIK-FIA Karting Academy Trophy 2017:

Με αφορμή την από 1/3/2017 ανακοίνωση του προέδρου της ΟΜΑΕ για το Academy Trophy της CIK-FIA, θα απαντήσω ευγενικά και νηφάλια, χωρίς να ακολουθήσω την «λογική» των ακροτήτων και των κραυγών, αναφέροντας μόνο πραγματικά περιστατικά και γεγονότα, όπως αρμόζει σε νοήμονες και υπεύθυνους ανθρώπους.

Η εν λόγω ανακοίνωση είναι η δεύτερη για το ίδιο θέμα. Και στις δύο ανακοινώσεις αποκρύπτεται η αλήθεια, αναφέρονται ανακρίβειες, ακόμα και ψέματα.

Στην πρώτη ανακοίνωση (18/1/2017) αναφέρεται ότι «η ΟΜΑΕ κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση» στο CIK-FIA Karting Academy Trophy, σαν αυτό να ήταν επιτυχία μετά από διαπραγματεύσεις, ενώ στην πραγματικότητα η θέση προσφέρθηκε από την ίδια την Παγκόσμια Επιτροπή Karting (CIK) της FIA! Η ανακοίνωση απαξιώνει και προσβάλλει την Παγκόσμια Επιτροπή.

Αποκρύπτεται το δικαίωμα συμμετοχής των αθλητών που το προηγούμενο έτος ήταν στην κατηγορία ΜΙΝΙ και φέτος στην κατηγορία Junior, καθώς και την πάγια τακτική της Ελλάδας για την επιλογή του αθλητή στον θεσμό.

Από την ανακοίνωση προκύπτει τουλάχιστον έλλειψη γνώσης της διοργάνωσης του Academy Trophy αλλά και των στοιχείων του αθλητή που φέρεται να επιλέχθηκε από την ΟΜΑΕ.
Αποκρύπτεται και από τις δύο ανακοινώσεις ότι η ΟΜΑΕ δεν είναι εκπρόσωπος της FIA και CIK-FIA στην Ελλάδα, αλλά ούτε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην FIA, γεγονός το οποίο γνώριζε από τις 2 Δεκεμβρίου 2016, που συνήλθε η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας FIA στην Βιέννη. Συνεπώς δεν είχε καμία αρμοδιότητα εμπλοκής με το συγκεκριμένο θέμα ή άλλα παρεμφερή. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις 20 Ιανουαρίου 2017 με e-mail που απέστειλε η FIA σε όλα τα μέρη, στο οποίο διευκρινίζεται και υπενθυμίζεται ότι ουδεμία αρμοδιότητα υπογραφής έχει η ΟΜΑΕ .

Αποκρύπτεται ότι μέχρι και σήμερα η ΟΜΑΕ δεν έχει καταβάλει το αντίτιμο των παραβόλων
συμμετοχής στην CIK-FIA (όπως και άλλων παραβόλων) για τα έτη 2014, 2015 και 2016, τα οποία σήμερα ζητά η Οικονομική Υπηρεσία της FIA από τον ASN. Η συμμετοχή στους Διεθνείς Οργανισμούς και στις Διεθνείς Διοργανώσεις έχει υποχρεώσεις. Όχι μόνο προβολή και βαρύγδουπες ανακοινώσεις.

Κατά παράβαση των Διεθνών Κανονισμών 2016 αλλά και των Ελληνικών του ιδίου έτους, η ΟΜΑΕ εξέδωσε το έτος 2016 στον φερόμενο ως επιλεγμένο αθλητή, αγωνιστική άδεια κατηγορίας Junior πριν συμπληρώσει τα 12 του χρόνια (!)(ημερομηνία γεννήσεως 30/9/2004) αντί της ορθής κατηγορίας ΜΙΝΙ, και μάλιστα ενώ ελάμβανε για πρώτη φορά αγωνιστική άδεια! Σημειωτέον ότι σε όλους τους υπόλοιπους συνομήλικους αθλητές εκδόθηκε αγωνιστική άδεια ΜΙΝΙ.

Παραθέτω το ιστορικό της υπόθεσης για να γίνει κατανοητό το αλαλούμ που δημιούργησε ο πρόεδρος για ένα απλό θέμα που θα μπορούσε να είχε λυθεί με 1-2 email και η διαπλοκή που αναδύεται:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 10/2/2017 γνωστός έμπορος και ομαδάρχης του χώρου μου προωθεί την αλληλογραφία του με μέλος της επιτροπής κάρτ, απαιτεί δε από εμένα προφορικά να υπογράψω το αίτημα του «πελάτη του», κατά παράβαση των αρχών και της δεοντολογίας της FIA, του Αθλητικού Νόμου και της ΟΜΑΕ!

Στις 15/2/2017 στέλνω επιστολή στην ΟΜΑΕ, προκειμένου να επιλεγεί ο κατάλληλος αθλητής με συνεργασία, στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει απάντηση.

Τη Δευτέρα 20/2/2017 είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κομνηνό, πατέρα του αθλητή που φέρεται να έχει επιλεγεί από την ΟΜΑΕ, στην οποία του ζήτησα να μου στείλει τη σχετική απόφαση της ΟΜΑΕ για την επιλογή του γιού του (του Διοικητικού Συμβουλίου, της ΕΠΑ ή της Επιτροπής Karting). Μου απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία γραπτή απόφαση της Ομοσπονδίας.

Του ζήτησα να περιμένουμε μεχρι την Παρασκευή 24/2/2017, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Ομοσπονδία για απάντηση στην επιστολή μου ή για κοινοποίηση της σχετικής απόφασή της, δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής της συμμετοχής είναι η 6η Μαρτίου 2017 και υπήρχε επαρκής χρόνος. Στο διάστημα αυτό ενημερώνω τους γονείς των δικαιούχων αθλητών για την άσκηση του δικαιώματός τους και βρίσκω θετική ανταπόκριση από τον ένα εκ των δύο.

Την Πέμπτη 23/2/2017, μία ημέρα πριν την συμφωνηθείσα ημερομηνία αναμονής, ο κ. Κομνηνός, παρακάμπτοντας κάθε νόμιμη διαδικασία, στέλνει επιστολή στον Εκτελεστικό Γραμματέα της CIK-FIA, στη Νομική Υπηρεσία της FIA, και στον Εκτελεστικό Γραμματέα της FIA , στην οποία (προφανώς καθοδηγούμενος) ζητά την προσωπική τους μεσολάβηση για την ικανοποίηση του αιτήματός του! Η κρυφή αυτή ενέργειά του κρίνεται ως ύπουλη, απολύτως αντιδεοντολογική, κατακριτέα και τιμωρητέα.

Την Παρασκευή 24/2/2017 ο Εκτελεστικός Γραμματέας της CIK-FIA σε συνεννόηση με τον
Εκτελεστικό Γραμματέα της FIA και τη Νομική Υπηρεσία, κοινοποιεί σε όλους, την «κρυφή» επιστολή του κ. Κομνηνού μαζί με την απάντησή τους, για άρνηση κάθε «συνεργασίας» μαζί του και την παραπομπή του στις αποφάσεις μας.

Παρά ταύτα ο κ. Κομνηνός συνέχισε τις πιέσεις του μέσω πρώην και νυν στελεχών της ΕΛΠΑ
(τηλεφωνώντας ακόμη και στον πρώην Πρόεδρο της ΕΛΠΑ κ. Β. Δεσποτόπουλο !) προκειμένου να υποχρεώσει στην υπογραφή της ένταξης του γιού του, καταπατώντας πολλαπλά κάθε έννοια ηθικής απέναντι στους υπολοίπους αθλητές και γονείς.!

Για όλα τα παραπάνω, αλλά και μετά από αξιολόγηση των στοιχείων του συγκριτικού Πίνακα
Αξιολόγησης των υποψηφίων αθλητών (βλέπε παρακάτω), το αίτημα του κ. Κομνηνού απερρίφθη.

Ο έτερος αθλητής, Ιωάννης Λάντζης, έγινε αποδεκτός από την FIA, CIK-FIA στις 28/2/2017.

Να τονιστεί ότι στον θεσμό του Academy Trophy της CIK-FIA λαμβάνουν μέρος ταλαντούχοι οδηγοί από όλον τον κόσμο, και όλες οι χώρες στέλνουν τα νέα ταλέντα τους. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η Ελλάδα οφείλει να εκπροσωπηθεί (προφανώς) από ανταγωνιστικό και ταλαντούχο αθλητή. Είναι αδιανόητο να επιλέγεται αθλητής μετρίων επιδόσεων, μικρής αγωνιστικής εμπειρίας και μηδενικής διεθνούς.

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ οφείλει να δικαιολογήσει την επιλογή του και να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τον λόγο που δεν θα υποστηρίξει, όπως διακήρυξε, τον Έλληνα αθλητή που έχει κάνει δεκτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία στον θεσμό. Γενικόλογες τοποθετήσεις και αφορισμοί δεν έχουν θέση στο συγκεκριμένο θέμα. Η ΟΜΑΕ δεν είναι ούτε Βατικανό ούτε Βόρεια Κορέα.
Η εμπάθεια είναι κακός σύμβουλος. Όταν μεταφέρεται σε επίπεδο Οργανισμών και μάλιστα διεθνών είναι καταστροφική. Ακολουθεί πίνακας αξιολόγησης των αθλητών.

Αθήνα 3/3/2017
Κορίνα Φατούρου
Μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής Karting της FIA

axiologisi-athlitwn-cik-fia-karting-academy-trophy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s