Regularity Rally στην Ελλάδα…


Με αφορμή την διοργάνωση των διεθνών αγώνων «Hellenic Regularity Classic Rally» (Λουτράκι,  6-7 Μαΐου 2017) και «Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος» (Λάρισα, 13-15 Οκτωβρίου 2017) από την ΟΜΑΕ και την σύμπτωσή τους με τα, «8ο  Nafplio – Moreas Historic Rally» (6-7 Μαΐου 2017, λέσχη AC3 της ΕΟΦΙΛΠΑ) και «24 Ώρες Ελλάδα» (14-15 Οκτωβρίου 2017, λέσχη ΣΙΣΑ της ΕΟΦΙΛΠΑ) αντιστοίχως, ομάδα αγωνιζομένων απέστειλε επιστολή προς την Ομοσπονδία, εκφράζοντας τον εύλογο προβληματισμό τους και τις γενικότερες θέσεις τους για το σίγουρα άβολο για όλους, συμμετέχοντες και οργανωτές, αυτό γεγονός.

Χωρίς περεταίρω σχόλια παραθέτουμε, τόσο την επιστολή των αγωνιζόμενων, όσο και την απάντηση του Προέδρου της ΟΜΑΕ καθώς και της Ε.Ο. Φ.Ι.Λ.Π.Α. .

Επιστολή αγωνιζομένων

Αθήνα, 11 Απριλίου 2017

Προς • ΕΟ ΦΙΛΠΑ • ΟΜΑΕ/Επιτροπή Ιστορικού

Αγαπητοί κύριοι, Οι υπογεγραµµένοι οδηγοί και συνοδηγοί, που αγαπάµε το άθληµα Rally Regularity ιστορικών αυτοκινήτων, βλέπουµε µε λύπη ότι για το έτος 2017 υπάρχουν 4 πολυήµεροι αγώνες σε δύο ηµεροµηνίες που συµπίπτουν (6-7 Μαΐου & 14-15 Οκτωβρίου). Εµείς θα θέλαµε να έχουµε τη δυνατότητα να συµµετάσχουµε σε όλους τους αγώνες ει δυνατόν. Με τον τρόπο που ορίστηκαν οι ηµεροµηνίες, αυτό δεν είναι εφικτό.

Παρακαλούµε όπως εξαντληθούν όλα τα όρια καλής διάθεσης ώστε να έρθουν οι δύο οµοσπονδίες σε συνεννόηση για τυχόν µετάθεση των ηµεροµηνιών, έστω και την τελευταία στιγµή, για κάποιους από τους αγώνες. Προσβλέποντας για το µέλλον σε ένα κοινό Πανελλήνιο Πρωτάθληµα µε αγώνες τόσο της ΕΟ ΦΙΛΠΑ όσο και της ΟΜΑΕ,

Με εκτίµηση

_________________________

Αντωνάτου Χριστίνα Αντωνόπουλος Παντελής Βασιλόπουλος Πέτρος Γεωργακόπουλος Γεώργιος ∆ρουλίσκος Αλέξης Ζαχόπουλος Γεώργιος Καλλίτση Μάιρα Καρούµπας Γιάννης Κατσαούνης Γιάννης Κονταράτος Θέµης Λάγγας Γιώργος Λεβή Νισσήµ Μανσόλας Μαθιός Μουστάκας Νικόλας Μουστάκας Σπύρος Μπέντας Βασίλης Ποριώτης Νικόλαος Ποριώτης Παύλος Τσιτσιλώνης Κωνσταντίνος Χανιώτης ∆ηµήτρης Χειµώνα Λίλιαν

Απάντηση Προέδρου ΟΜΑΕ Δημήτρη Μιχελακάκη

Αγαπητοί αγωνιζόμενοι,

Σχετικά με την από 11/04/17 επιστολή σας και προκειμένου να εξάγετε ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να σας απαντήσω στα εύλογα ερωτήματά σας αλλά δοθείσης ευκαιρίας, θα σας ενημερώσω για τις θέσεις της ΟΜΑΕ όπως και για τη πρακτική της FIA σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής διεθνών αγώνων.

Τι συνέβη και συνέπεσαν οι δυο διεθνείς αγώνες της ΟΜΑΕ με τους εθνικούς της ΕΟ ΦΙΛΠΑ Κάθε χρόνο η FIA ζητά τις προτάσεις όλων των ομοσπονδιών οι οποίες αιτούνται διοργανώσεις που προσμετρούν στα διεθνή πρωταθλήματα και έπαθλα. Οι προτάσεις αυτές επεξεργάζονται από τις αντίστοιχες επιτροπές οι οποίες εισηγούνται στο παγκόσμιο συμβούλιο σε συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο της FIA με τη σειρά του αξιολογεί, εγκρίνει και ανακοινώνει περί τα μέσα Δεκεμβρίου έως αρχές Ιανουαρίου. Η ΕΟΦΙΛΠΑ, όπως εγγράφως με ενημέρωσε και δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω, ζητά τις προτάσεις των λεσχών/μελών της για τους αγώνες που θα ήθελαν να διοργανώσουν κάθε Σεπτέμβρη και ανακοινώνει τον Οκτώβρη.

Όλα τα ανωτέρω σημαίνουν ότι η ΕΟΦΙΛΠΑ προηγείται όσον αφορά στο πρόγραμμα και η όποια σύμπτωση ημερομηνιών διεθνών αγώνων με τους εθνικούς πρέπει να επιλύεται μεταξύ των ομοσπονδιών. Είναι επιπλέον σαφές, όχι μόνο για τη FIA αλλά πιστεύω και για τη FIVA, ότι αλλαγές ημερομηνιών διεθνών αγώνων δεν επιτρέπονται παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας.

Κοινό πρωτάθλημα Regularity ΕΟΦΙΛΠΑ και ΟΜΑΕ και ποιες προσπάθειες έγιναν Από το 2015 αλλά έντονα και αποφασιστικά το 2016, οι δύο ομοσπονδίες αποφάσισαν να διεξάγουν κοινό πρωτάθλημα regularity. Αυτό το πρωτάθλημα θα συμπεριελάμβανε όλους τους διεθνείς αγώνες και των δυο ομοσπονδιών καθώς και άλλους εθνικούς, δηλαδή ακριβώς αυτό το οποίο προτείνετε. Για αυτό το λόγο συστάθηκε μια τετραμελής επιτροπή από έμπειρα στελέχη προκειμένου να λυθούν τυπικά προβλήματα διεξαγωγής και κανονισμών. Η Επιτροπή αυτή δεν συνεδρίασε ποτέ και όχι με ευθύνη της ΟΜΑΕ.

Ποιες οι σχέσεις ΕΟΦΙΛΠΑ και ΟΜΑΕ Σχετικά με τις σχέσεις ΕΟΦΙΛΠΑ-ΟΜΑΕ το μόνο που μπορώ να πω είναι το εξής: Σε υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών στις αρχές του 2016 και αφορούσε σοβαρά κοινά θέματα, αναφέρουμε ότι οι σχέσεις με ΕΟΦΙΛΠΑ είναι σχέσεις αναγνώρισης, εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Αυτή η θέση της ΟΜΑΕ ισχύει μέχρι και σήμερα.

Έχει η ΟΜΑΕ τη νομιμοποίηση να διεξάγει αγώνες ακριβείας; Βάσει του αθλητικού νόμου η αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ομοσπονδία έχει υποχρέωση να παρακολουθεί και να εφαρμόζει τις μορφές του αθλήματος, όπως αυτές ορίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Η ΟΜΑΕ έχει δικαίωμα και υποχρέωση να καλλιεργεί κάθε μορφή αγώνων συμπεριλαμβανομένων και των αγώνων regularity. Η εξουσιοδότηση της FIA προς την ΟΜΑΕ συμπεριλαμβάνει και τους αγώνες ακριβείας, όπως περιγράφονται στο sporting code.

Οι εν λόγω δύο διεθνείς αγώνες της ΟΜΑΕ που προσμετρούν στο ευρωπαϊκό έπαθλο regularity το οποίο αποτελείται από έξι αγώνες, συμπίπτουν χρονικά αλλά και χωρικά με εθνικούς αγώνες λεσχών της ΕΟΦΙΛΠΑ. Είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε τέτοιου είδους διοργανώσεις διεθνούς κύρους χωρίς βέβαια να υποβαθμίζουμε τις εθνικές διοργανώσεις. Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε την εικόνα μας προς τα έξω, την ίδια ώρα που έλληνες αγωνιζόμενοι συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό θεσμό, δυσκολευόμαστε να λύσουμε απλά προβλήματα εσωστρέφειας.

Σαν επίλογο της απάντησής μου σας αναφέρω ότι, όποιες διχογνωμίες ή προβλήματα παρουσιάζονται μεταξύ των εκπροσώπων της FIA και FIVA, όπως η ΟΜΑΕ και η ΕΟΦΙΛΠΑ, λύνονται πολύ απλά με γνώμονα το συμφωνητικό FIAFIVA το οποίο περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις τους, ποιες είναι οι δραστηριότητές τους και ποιες κατ’ αντιστοιχία θα πρέπει να είναι οι σχέσεις των εκπροσώπων τους.

Πιστεύω ότι ακολουθώντας το συμφωνητικό FIA – FIVA με οδηγό την καλή πίστη και την ικανοποίηση των αγωνιζομένων, η οποία εκφράζεται απλά και λογικά στην επιστολή σας, θα ξεπεράσουμε αυτού του είδους τα προβλήματα. Με την ΕΟΦΙΛΠΑ είμαστε σε ανοικτή γραμμή και ελπίζουμε για λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Μιχελακάκης

 

Απάντηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ  (ANF) ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ FIVA
Γέρακας, 20/4/2017     Αρ. πρωτ. 1701

Προς Κυρίες και Κυρίους,

Αντωνάτου Χριστίνα,
Αντωνόπουλο Παντελή,
Βασιλόπουλο Πέτρο,
Γεωργακόπουλο Γιώργο,
Δρουλίσκο Αλέξη,
Ζαχόπουλο Γιώργο,
Καλλίτση Μάιρα,
Καρούμπα Γιάννη,
Κατσαούνη Γιάννη,
Κονταράτο Θέμη,
Λάγγα Γιώργο,
Λεβή Νισσήμ,
Μανσόλα Μαθιό,
Μουστάκα Νικόλα,
Μουστάκα Σπύρο,
Μπέντα Βασίλη,
Ποριώτη Νικόλαο,
Ποριώτη Παύλο,
Τσιτσιλώνη  Κωνσταντίνο,
Χανιώτη Δημήτρη,
Χειμώνα Λίλιαν

Αγαπητές/οι φίλες και φίλοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε καταρχάς για την αγάπη και την στήριξη στην  Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας μέσω της από 11/4/2017 επιστολής σας και για το ενδιαφέρον σας να λάβετε μέρος σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις μας.

Σεβόμενοι τη θέλησή Σας να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις και των δύο Ομοσπονδιών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την έγκαιρη κατάρτιση και ανακοίνωση του Ετήσιου Προγράμματος Εκδηλώσεων των Σωματείων Μελών της, καλεί αυτά να αποστείλουν το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι πέραν της 31ης Οκτωβρίου, το ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων των, ορίζοντας ταυτόχρονα και την εκδήλωση που επιθυμούν να συμπεριληφθεί στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ REGULARITY RALLY Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας ελέγχει το πρόγραμμα και συντονίζει την αποφυγή τυχόν αλληλοκαλύψεων εκδηλώσεων μεταξύ των Σωματείων Μελών και την 1η Νοεμβρίου εκάστου έτους αναρτάται αυτό στις ιστοσελίδες της Ομοσπονδίας προς ενημέρωση όλων (συμπεριλαμβανομένης  της ΟΜΑΕ) και παράλληλα γνωστοποιείται στη FIVA.

Συνεπώς, η μετάθεση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων μετά την ανάρτηση του προγράμματος είναι ένα σύνθετο θέμα διότι επιφέρει διαρθρωτικές ανωμαλίες στις  εκδηλώσεις των Σωματείων Μελών. Επιπρόσθετα, από την ανάρτηση του προγράμματος και μέχρι τις 31/12/2016 δεν υπεβλήθει κανένα αίτημα τροποποίησης ημερομηνίας εκδήλωσης.

Τέλος, από πλευράς Ελληνικής Ομοσπονδίας Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας δεν υπάρχει καμία αντίρρηση κατά τη χρονική περίοδο της κατάρτισης του προγράμματος να υπάρξει συνεργασία με την ΟΜΑΕ προκειμένου να αποφευχθεί η αλληλοκάλυψη εκδηλώσεων αλλά πάντα με πρωταρχικό γνώμονα την διευκόλυνση των Σωματείων Μελών μας.

Με Εκτίμηση,
Από το  Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α.

ΓΡΑΦΕΙΑ  Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α. : Κυβέλης 6 – Γέρακας, ΤΚ 153 44
Fax. / Tel. 210 65 29 084 www.filpafederation.gr, email : info@filpafederation.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s