Rally Legend 2017 | Making Memories


Βλέποντας εικόνες όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το facebook και το youtube, από το διάσημο Rally Legend και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε, ο πόθος για ένα ταξίδι στο San Marino όλο και μεγάλωνε. Όλη η ιστορία του rally περνάει μπροστά από τα μάτια σου: αυτοκίνητα που λαχταρούσες από μικρός να τα δεις από κοντά και ποτέ δεν τα κατάφερες, αυτοκίνητα που είχες δει στο Rally Acropolis και θέλεις να τα ξαναδείς να τρέχουν.

Το 2017, το Rally Legend ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο οδηγό Colin McRae, ο οποίος πριν από δέκα χρόνια έφυγε τόσο άδικα από κοντά μας. Όλοι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές, όλα τα μεγάλα ονόματα και οι θρύλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού ήταν εκεί για να τιμήσουν την μνήμη του Colin. Ο Vatanen, ο Blomqvist, ο Salonen, ο Kankkunen, ο Biasion, ο Gronholm, ο Solberg, ο Loeb, ο Ogier, ο Neuville έδωσαν το παρών, μαζί με τον αδερφό του Colin, Alister, και τους συνοδηγούς του Derek  Ringer (1995) και Νicky Grist.

Από αυτή την γιορτή για τον Colin, δε θα μπορούσαν να λείψουν και οι ελληνικές συμμετοχές. Οι Γιώργος Βασιλάκης και Σπύρος Κολτσίδας με την Lancia Delta HF 4WD και οι Αθανάσουλας Θανάσης και Σταμάτης, με το Subaru Impreza WRC, βαμμένο όπως ακριβώς ήταν το Subaru του McRae που του χάρισε το πρωτάθλημα οδηγών, μας έδωσαν ένα λόγο παραπάνω για να ταξιδέψουμε ώς το San Marino.

Αρκετά με τους προλόγους. Την Παρασκευή, φτάνοντας στον προορισμό μας, με λαχτάρα πήραμε τα πολυπόθητα χαρτάκια που μας έδιναν πρόσβαση σε όλες τις ειδικές και το κέντρο του αγώνα (δηλαδή τα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου του κρατιδίου). Με το που φθάνουμε στο στάδιο αντικρίζουμε παρατεταγμένα αγωνιστικά, μία πανδαισία από θυριώδη Group B εώς σύγχρονα WRC. Με τον χρόνο να πιέζει, πήραμε μια μυρωδιά για το τι θα δούμε πάνω στο βουνό και μετά από αρκετές φωτογραφίες, ξεκινάμε για την πρώτη από τις 4 νυχτερινές ειδικές.

Μετά από κάμποσο περπάτημα, φτάνουμε στην ειδική από “κοπάνα” και μέσα στην νύχτα ψάχνουμε το ιδανικό σημείο για να κάτσουμε. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα σε σχέση με άλλες χρονιές, λόγω του περισυνού δυστυχήματος, αυτό όμως δεν πτόησε τις χιλιάδες κόσμου να στηθούν δεξιά και αριστερά στις ειδικές διαδρομές, τις γεμάτες ομίχλη και υγρασία, για να δουν τα πολύ γρήγορα περάσματα, με τις προβολιέρες αναμμένες, τις εξατμίσεις να σκάνε και τους οδηγούς που δεν τα λυπούνται καθόλου, να σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Τελειώνει το πρώτο πέρασμα και λέμε “πάμε να δούμε εκκίνηση”. Ακόμα περισσότερος κόσμος, να έχει στήσει μία υπαίθρια γιορτή με τις εκκινήσεις, το καμένο λάστιχο, τα anti lag και τα launch control να δημιουργούν μία μαγευτική ατμόσφαιρα.

Το Σάββατο, με το φως της μέρας πλέον, το πρόγραμμα λέει φουρκέτα. Επιλέγουμε μία από τις κλασσικές του αγώνα που μαζεύει αρκετό κόσμο και το θέαμα είναι εγγυημένο. Χαμός, ανάποδα, πλαγιολισθήσεις και τετ-α-κε άναψαν τα αίματα! Η συνέχεια είχε πολύ πατημένο σε αργό με φρένα για αριστερό σε δεξί “S”. Με το που πέφτει η νύχτα πάλι προβολιέρες, φλόγες… πανδαισία!

Την Κυριακή, ο αγώνας και το θέαμα μεταφέρθηκαν στην βιομηχανική ζώνη, η οποία με ένα έξυπνο σχεδιασμό μετατράπηκε σε υπερειδική με άλμα. Φυσικά όλος ο κόσμος είναι εκεί και δημιουργεί μία γηπεδική ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς εδώ να υπάρχουν αντίπαλοι! Ξεκινάει ο αγώνας και στο άλμα… “τέρμα γκάζι-πηδάει-if in doubt, FLAT OUT!” Όλα τα αγωνιστικά περάσανε στον αέρα, και οι οδηγοί πραγματικά τα έδωσαν όλα.

Το 15ο Rally Legend 2017 έκλεισε με την παρέλαση όλων των αγωνιστικών, οδηγών και συνοδηγών, που θα προκαλούσε ρίγος και στον πιο αδιάφορο. Μέσα σε όλα αυτά έχεις και τον Thierry Neuville να κάνει donuts με το WRC i20, να καίει και να σκορπάει λάστιχο παντού.

Από όλες τις απόψεις είναι μία εμπειρία που πρέπει να την ζήσεις. Κάποτε λέγαμε ότι δεν είσαι fan των rally, αν δεν έχεις δει έστω και μια φορά την Col de Turini. Τώρα λέμε ότι δεν είσαι, αν δεν έχεις δει έστω και μια φορά το Rally Legend!

κείμενο: Κονδύλης Παναγιώτης
φωτογραφίες: Γιαβάσης Στράτος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s