Rally Dakar 2018 | O “El Matador” επιβιώσε στους αμμόλοφους & κέρδισε τον αγώνα


Η περιπέτεια ξεκίνησε το 1977 με τον Thierry Sabine να χάνεται με τη μοτοσυκλέτα του στην έρημο της Λιβύης. Αυτό τον οδήγησε να φανταστεί ένα εξαιρετικό ταξίδι με εκκίνηση από την Ευρώπη. Στις 26 Δεκεμβρίου 1978, το πρώτο Paris-Dakar απογειώθηκε από το Place du Trocadéro. H διαδρομή συνεχίστηκε στο Αλγέρι, διέσχιζε το Agadez και κατέληγε στο Dakar.

Φτάσαμε 40 χρόνια μετά στην δέκατη επίσκεψη του αγώνα στην Νότιο Αμερική, σε μία διαδρομή δίπλα στον Ειρηνικό Ωκεανό και τα αμμώδη τοπία του Περού, της Βολιβίας και της Αργεντινής. Με εκκίνηση από τη Lima και με μόνο μία μέρα ξεκούραση στη La Paz, τα 110 πληρώματα, μετά από 14 ημέρες και 14 ειδικές διαδρομές 4000, περίπου, χιλιομέτρων τερμάτισαν στην Cordoba.

Μεγάλος νικητής, για δεύτερη φορά μετά το 2010, ο Carlos Sainz “El Matador”, με διαφορά 43 λεπτών και 40 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Nasser Al-Attiyah . Ο πατέρας του πιλότου της Renault στην Formula 1, οδηγούσε τον αγώνα από την έβδομη ειδική και μετά, και  κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή έχοντας κερδίσει μόνο 2 ειδικές.

Ο Nasser Al-Attiyah, παρόλο που κέρδισε 4 από τις 14 ειδικές, και επωφελήθηκε από το ατύχημα του Stephane Peterhansel (δεκατρείς φορές  νικητή του Dakar) ο οποίος έπεσε στην 4η θέση, δεν κατάφερε να καλύψει τη διαφορά από τον Carlos Sainz, που δημιουργήθηκε στην 13η ειδική στην οποία έχασε 1 ώρα και 15 λεπτά, και τερμάτισε 2ος.

Τρίτος στη γενική κατάταξη είναι ο Giniel de Villiers, ο οποίος κατάφερε μετά από 4 χρόνια να κερδίσει και πάλι μία ειδική, με 40 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Stephane Peterhansel, και 41 από τον Nasser Al-Attiyah.

Αποτελέσματα

Carlos Sainz: “Είμαι τόσο ευτυχισμένος, που μετά από τέσσερα χρόνια, αφού ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την Peugeot για να φτιάξουμε ένα αυτοκίνητο dual-drive, πήραμε την νίκη. Έχουν ήδη κερδίσει δύο φορές, αλλά νομίζω ότι άξιζα αυτή τη νίκη, γιατί έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό το αυτοκίνητο. Είχα σκαμπανεβάσματα, αλλά πάντα προσπάθησα για το καλύτερο. Ειδικά αυτό το ράλΛΥ, ήταν τόσο σκληρό. Στην αρχή είπα ότι θα το πάρουμε χαλαρά, αλλά η Peugeot είπε ότι θα έπρεπε να τα δώσουμε όλα για όλα. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια στην αρχή, αλλά μετά ήταν θέμα απλά του να μην κάνεις λάθη. Δεν ξέρω αν θα πάρω μέρος του χρόνου. Τώρα πρέπει να απολαύσω αυτή τη νίκη, να γυρίσω σπίτι, να μιλήσω με τη γυναίκα μου, με την οικογένειά μου και τότε θα δούμε. Επίσης, αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας της Peugeot, οπότε θα δούμε”.

Nasser Al-Attiyah: “Ήταν ένα τρελό Ντακάρ, αλλά αγαπάμε το Ντακάρ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για τα πάντα, καθιστώντας το ένα πραγματικά σκληρό Ντακάρ. Κάθε μέρα το αποτέλεσμα άλλαζε. Φτάσαμε την τελευταία μέρα στη δεύτερη θέση – νομίζω ότι δεν είναι κακό με όλα τα προβλήματα που είχαμε στην πρώτη εβδομάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα της Toyota, τη Νότια Αφρική και την Gazoo Racing. Κάναμε πραγματικά σκληρή δουλειά και είμαι πολύ ευτυχής που τερματίσαμε δεύτεροι. Σκεφτόμουν ότι δεν θα βρισκόμασταν στο βάθρο, αφού χάσαμε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά, αλλά εντάξει, είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ και η δεύτερη θέση δεν είναι κακή, πιστεύω. Θυμάμαι ότι το 2010 ήμουν δεύτερος πίσω από τον Sainz, τώρα το 2018 είμαστε και πάλι πίσω του, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου του χρόνου  για να κερδίσω το Ντακάρ. Το 2019, μπορούμε πραγματικά να κερδίσουμε”.

Stéphane Peterhansel: “Ήταν ένα τρελό Ντακάρ. Χάσαμε πολλούς κορυφαίους οδηγούς λόγω συντριβών. Κάποιοι άλλοι έχασαν πολύ χρόνο ή δεν ήταν δυνατόν να τερματίσουν. Εμείς κάναμε δύο μεγάλα λάθη και χάσαμε πολύ χρόνο, με ένα πρόβλημα λίγο πριν το Uyuni και ένα πρόβλημα χθες. Έτσι, νομίζω ότι σταματήσαμε στις διαδρομές για περίπου τρεις ώρες για να κάνουμε επισκευές κατά τη διάρκεια αυτού του Dakar, το οποίο ήταν πάρα πολύ. Αλλά αυτός είναι ο αγώνας. Δεν ξέρω για το μέλλον, δεν έχω ιδέα τι θα συμβεί. Πριν από την έναρξη είπα ότι δεν ξέρω αν θα συνεχίσω και στο τέλος του αγώνα, εη απαάντηση είναι η ίδια – πρέπει να το σκεφτώ”.

 

Κείμενο: Μποζατζίδου Αργυρούλα
Φωτογραφίες: http://www.dakar.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s